St Sava Serbian Orthodox Cathedral
Serbian Orthodox Diocese of East. America
Прослава Савиндана 27. јануар 2007

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У БОСТОНУ

Владика се осврнуо на недавне нападе на Светог Саву у написима неких новина у Србији. Наиме, аутор тог текста пише како је Св. Сава за себе издејствовао да буде Архиепископ аутономне Српске цркве, игноришући историјске чињенице да је Св. Сава повео са собом неколико монаха и предложио да неко од њих постане Архиепископ. Такође, тај аутор пише како је црква коју је Св. Сава основао била за велможе и господу, што је далеко од истине. Преосвећени Владика је нагласио да Свети Сава није само српски светитељ већ свеправославни, и да га и остали народи поштују и воле, што је посведочено присуством свештенства и верног народа на Литургији из других православних јурисдикција.
После богате трпезе коју су припремили кумови славе, уследио је дечији програм са рецитацијама, песмом и фолклором. По први пут деца су извела представу Свети Сава коју је написао свештеник Радован Јаковљевић, која сликовито дочарава одлазак Растка Немањића на Свету Гору. Близу три стотине верних је узело учешћа у прослави Савиндана.

У вечерњим сатима Епископ Митрофан је отпутовао за Кливланд где је у недељу, 28. јануара узео учешћа у прослави Светог Саве са верним народом кливландске парохије


Бостон - Широм Епархије источноамеричке је прослављен Свети Сава а нарочито је свечано било у Бостону и Кливланду где је служио Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Митрофан. Обе парохије бостонска и кливландска славе Савиндан као храмовну славу. Уочи самог празника, у петак вече, у бостонској парохији (Кембриџ) је служено Велико вечерње у присуству Преосвећеног Епископа, у коме је учествовало четири свештеника.

На сам дан Светога Саве, у суботу је служена Света Литургија на којој је началствовао Владика Митрофан уз саслужење осморице свештеника. Поред српских свештеника служили су свештеници из Грчке, Румунске, Бугарске, Грузијске и Антиохијске цркве. У току Литургије Преосвећени Владика Митрофан је одликовао чином Протојереја свештеника Ивана Марјановића из суседне парохије у Портланду. На крају Литургије је освећен Славски колач и жито уз учешће многобројне деце и кумова славе Живадина и Борке Гвозденовић и њихове деце Душана и Бојане..

Епископ Митрофан се на крају обратио верном народу поучивши га о значају и величини Светога Саве.

Ако желите да погледате фотографије са прославе Савиндана притисните овде

Први Српски Фестивал у Новој Енглеској

Дочек
Дочек
Дочек
Изложба
Изложба
Изложба
У цркви Св. Саве у Кембриџу
У цркви Св. Саве у Кембриџу
У цркви Св. Саве у Кембриџу

Погледајте више фотографија у Галерији

Председник Србије Борис Тадић на отварању фестивала

У суботу, 23. септембра 2006. године одржан је Први српски фестивал у Новој Енглеској под окриљем СПЦ Св. Саве у Кембриџу, САД.  Циљ фестивала је да се америчким сународницима прикаже српска кутура и традиција у виду фолклора, музике, уметности и традиционалне српске кухиње. Ово је први фестивал ове врсте у Новој Енглеској .  Ову свечаност је својим присуством увеличао Председник Републике Србије  Борис Тадић заједно са амбасадором Србије у Вашингтону Госп. Иваном Вујачићем и сарадницима Председника Тадића. Ова посета Србима у Бостонској околини уприличена је након Председниковог боравка у Њујорку на заседању генералне скупштине УН и посете Харвард универзитету где је Председник Тадић одржао предавање у петак вече.

Председник Тадић је најпре посетио Цркву Св. Саве у Кембриџу где су га на вратимо дочекале младе девојчице у народним ношњама и послужиле га традиционалним послужењем, хлебом и сољу.  Председник Тадић и амбасадор Вујачић су се интересовали за детаље цркве која је купљена пре десет месеци од Римокатоличке цркве. Отац Александар и Милица Погорзелски, Председник Црквеног Одбора су провели високе госте кроз цркву и одговарали на њихова питања. Гости су затим обишли изложбу икона и фрески у парохијској сали, рад студената Академије за живопис и консервацију СПЦ из Београда. Иконе су реплике фресака настрадалих за време погрома на Косову 2003. године.

Председник Тадић је затим у пратњи својих домаћина и сарадника дошао под шатор где су га бурним аплаузом дочекали парохијани цркве Св. Саве заједно са својим америчким пријатељима. После уобичајене молитве Прота Александар је у име Црквеног Одбора и свих парохијана поздравио уважене госте и позвао Председника Тадића да свечано отвори фестивал.

У свом поздраву Председник Тадић је између осталог рекао:

Велико ми је задовољство да отворим један Српски фестивал у Америци.  Ово  ми се први пут дешава. цео текст Председника Тадића овде

На крају свог поздрава Председник Тадић је прогласио фестивал отвореним. Затим је провео мало времена са својим сународницима који овде живе далеко од свог родног краја.  Домаћу атмосферу су улепшали чланови трубачког оркестра Златне усте из Њујорка.  Председник Тадић је на крају замолио да још једном, пре његовог одласка, одсвирају песму Тамо далеко, што су они уз велико задовољство и учинили.

Вискоки гости су се затим опростили од својих домаћина и кренули према Вентворт Институту за Технологију где их је дочекала Др.Зорица Пантић, Председник ове уважене институције, да би се у вечерњим сатима вратили у Србију.

Фестивал је трајао до касно увече на велику радост свих присутних. Било је лепо видети велики број младих и деце за које су биле организоване посебне активности. Могло се запазити како млади момци и девојке с поносом носе српске шајкаче које су специјално за ову прилику донете из Србије.  У вечерњим сатима наступила је фолклорна група Грачаница која је својом игром и шармом одушевила присутне.  Био је ово први фестивал а жеља је и нада да сваки будући , уз Божију помоћ, буде успешнији и бољи.

 

 

___________________________________________________________________________________

St. Sava Serbian Orthodox Cathedral | 41 Alewife Brook Parkway, Cambridge, MA 02140 | 617-674-4035