St Sava Serbian Orthodox Cathedral
Serbian Orthodox Diocese of East. America
Говор Председника Бориса Тадића

Драги оче,

Даме и Господо,

Велико ми је задовољство да отворим један Српски фестивал у Америци.  Ово  ми се први пут дешава. Јуче сам имао прилику да разговарам са нашим студентима, након наступа који смо имали председник Хрватске и ја на Кенеди Скул на Харварду.  Волео бих да и мој боравак овде у Масачусецу и уопште у Америци буде такав, да вама олакша живот и да вам на неки начин буде боље.

            Надам се да је јучерашњи наступ на Харварду био такав, да име наше земље буде чвршће постављено у Америци. Хоћу да верујем да је тако било и на Самиту УН.

            Ви добро знате да се ми данас суочавамо са више него тешким изазовима.  Али то не значи, без обзира на све тешкоће с којима се суочавамо, да треба да престанемо да организујемо фестивале и да се радујемо.  Веома је важно да  учинимо све од себе где живи наш народ да одржимо нашу заједницу и да поштујемо наше обичаје.

            Малопре сам чуо да наши амерички пријатељи показују велико интересовање не само за нашу културу него и за нашу храну.  Поносан сам због тога јер је и она део нашег наслеђа и моја жеља је да нашу културу и традицију и будућност, дефинишете на најбољи могући начин разговарајући са својим америчким суседима.

            Ја бих желео да у политици коју водим ова земља (Америка) буде наш стратешки партнер јер има посебан значај у свету и међународној политици.  Ви добро знате да једна држава као Србија не може усамљена да решава своје проблеме, да мора имати пријатеље у свету, партнере и савезнике.

            С друге стране хоћу да вам кажем неколико речи које сам јуче рекао нашим студентима након предавања на Харварду, а то је да је Србија данас жемља великих шанси. И без обзира  на све тегобе  с којима се суочавамо хоћу да верујем да је Србија земља великих шанси.

            Међу вама има оних који деценијама живе овде у Америци.  Желео бих да никада не забораве своју земљу и да се никада не одрекнете своје земље. То је за мене веома важно, за мене који обављам овај посао (дужност) председника Србије.

            И сада да не бих дужио, желим да отворим и прогласим отвореним Први Српски Фестивал у Новој Енглеској. Хвала.

Субота 23. септембар 2006

Погледајте више фотографија у Галерији

 

 

 

 

___________________________________________________________________________________

St. Sava Serbian Orthodox Cathedral | 41 Alewife Brook Parkway, Cambridge, MA 02140 | 617-674-4035